top of page
gravure wapen foto.png

Liège

Grenzend aan de rivier de Maas in het zuiden van België, was de stad Luik van de jaren 1600 tot eind de jaren 1800 een revolutionair broeinest voor uitzonderlijke horlogemakers en wapensmeden. Met generaties horlogemakers en wapensmeden die hun liefde voor het maken en bestuderen van complexe mechanica en horlogecomplicaties vermengden met de liefde voor unieke metiers d'art zoals graveren en decoreren met de hand, bouwden ze een reputatie op en wekten ze de liefde van Auguste Lebeau op voor deze zeldzame vorm van schoonheid.

De geschiedenis van Lebeau-Courally is onlosmakelijk verbonden met de unieke passie voor handwerk van zijn oprichter. In 1865 bracht Auguste Lebeau zijn droom tot leven. Hij richtte zijn bedrijf op in Luik waar hij de beste jachtgeweren ter wereld zou smeden, graveren en creëren. Jachtstukken op maat, die de unieke persoonlijkheid van hun eigenaar weerspiegelen. Hij omringde zich met de allerbeste ambachtslieden. Precisie en kracht op maat, aangepast aan de individuele jager, drongen zich op in het DNA van elk stuk dat door Lebeau werd gemaakt.

Toen het atelier in 1896 werd overgenomen door Ferdinand Courally, werd Lebeau-Courally officieel opgericht en werd de missie van het bedrijf om uitzonderlijke mechanische kunstwerken te maken nog explicieter. De Russische Tsaren, het Spaanse koningshuis en de aristocratie over de hele wereld ontdekten het bedrijf en bestelden enkele van de mooiste wapens ooit gemaakt. Tijdens deze periode verfijnde het huis zijn knowhow en vakmanschap tot een niveau dat ongeëvenaard is in Europa. De productie van elk jachtgeweer neemt 400 tot 2000 manuren in beslag, waarbij elk onderdeel met de hand wordt afgewerkt en geassembleerd.

Masterpieces created by Mastercraft

Twee werelden worden één

Horlogemaker en wapenmaker hebben meer gemeen dan hun woordenschat doet vermoeden. Kaliber, loop, veer... deze termen herinneren ons aan de ware oorsprong van beide ambachten. In de valleien van Le Locle (Zwitserland) en Luik (België) in de 16e eeuw waren de ambachtslieden en smeden die de gedetailleerde en precieze platen en mechanische onderdelen voor wapens maakten, de eersten die nauwgezet de onderdelen en platen voor de eerste klokken en horloges ter wereld vervaardigden. In beide disciplines waren dezelfde ultieme precisie en obsessie voor detail vereist.

 

Met de productie van jachtwapens op maat in Luik en horloges in Le Locle, brengt Lebeau-Courally twee van de meest uitzonderlijke ambachten ter wereld weer samen. Als eerbetoon aan de gemeenschappelijke geschiedenis van de zeldzame metiers d'art in horlogerie en het vervaardigen van op maat gemaakte wapens, heeft Lebeau-Courally deze twee werelden tot leven gebracht in een collectie van uitmuntende horloges.

gravure uurwerk foto.png

Life is all about timing

dijon onderdelen.png

Vaux-Sous-Aubigny - Frankrijk

Elk stuk in de luxe lederwarencollectie van Lebeau-Courally wordt met de hand gesneden, vervaardigd en afgewerkt in ons "atelier de maroquinerie" in Vaux-Sous-Aubigny. Hier selecteren we alleen de allerbeste huiden die worden gevormd en gebeeldhouwd tot een van onze collectiemodellen. Modellen zoals Le Boudoir en La Duchesse worden gesneden en gevormd uit één enkel vel leer. Daarom selecteren we de mooiste huiden zonder gebreken, littekens of defecten.

Voor elk model in onze collectie worden eerst prototypen gemaakt en getest. Op die manier kunnen we het model perfectioneren en een definitief basispatroon creëren. Elk stuk van de tas wordt vervolgens met de hand uitgesneden. We volgen daarbij nauwgezet het basispatroon. De stukken worden vervolgens gevormd, gestikt en met de hand afgewerkt - zowel de buitenkant als de binnenkant van de tas. Alle randen van het leer worden minstens twee keer met de hand gecoat voordat de sloten, handgrepen en kettingen in elkaar worden gezet of aan de tas worden bevestigd.

Maroquinnerie de Dijon

bottom of page